Co składa się na dobrą kawę? - Wszystko o kawie

kawa ziarnista do biura

Dobra kawa nie jest zła!

Współcześnie sporo uwagi ludzie zwracają na szeroko rozumiane kwestie zdrowotne. Nie ma w tym oczywiście nic dziwnego, gdyż dzięki rozwojowi oraz postępowi wiemy o naszych ludzkich organizmach coraz więcej. Jedną z kwestii, które znacz

Co składa się na dobrą kawę? - Wszystko o kawie kawa ziarnista do biura
ąco wpływają na to czy jesteśmy zdrowi jest oczywiście żywność. Nie od dziś mówi się przecież, że jesteśmy tym co jemy i trzeba przyznać, że jest w tym sporo racji. Jednym produktów, które budzą liczne kontrowersje jest na przykład kawa. Mimo, iż naukowcy już dawno udowodnili dzięki prowadzonym badaniom, że posiada ona wiele walorów to wciąż nie brakuje osób, które się jej obawiają. Należy jednak jasno stwierdzić, że dobrej jakości kawa włoska nie tylko nie zaszkodzi, lecz wręcz pomoże nam w lepszym funkcjonowaniu. Zawiera ona sporo witamin a dzięki zawartej kofeinie może dodatkowo podnieść nasz metabolizm. Dodatkowo dzięki temu, że ekspresy do kawy można kupić już niemal wszędzie to jej smak może być na prawdę niesamowity. Wystarczy z resztą pomyśleć, że te tysiące kawoszy tak zakochanych w tym napoju z pewnością nie mogą się mylić. Oni wszyscy swój dzień zaczynają właśnie od aromatycznej kawy więc może i my powinniśmy?


Dobra kawa to podstawa

Kawa włoska czy inna? Przelewowe ekspresy do kawy czy może jednak ciśnieniowe? A może lepsza jest klasyczna włoska kafetrka? No cóż, nie da się jakoś jednoznacznie odpowiedzieć na powyższe pytania, bo każdy z nas jest inny i w związku z tym ma inne preferencje i u podobania w rożnych kwestiach, nie wyłączając tematu kawy. No cóż, kawa włoska na pewno jest bardzo dobra i co do tego nie ma najmniejszych wątpliwości. A jeszcze do tego najlepiej byłoby jej spróbować we Włoszech. To jak najbardziej możliwe, bo ileż to trzeba, żeby polecieć czy pojechać do ojczyzny Dantego.
Każdy z nas na swój ulubiony sposób parzenia kawy. Jedni nie wyobrażają sobie poranka bez słynnej już "kawy po turecku" Nawiasem mówiąc, ta z Turcją nie ma nic wspólnego. Inni natomiast preferują kawę z ekspresu przelewowego. A jeszcze inni piją tylko taką z ciśnieniowego. Są jeszcze zwolennicy kawy rozpuszczalnej. Ale tu pojawia się wątpliwość, czy to jeszcze kawa.
A jeśli chodzi o ekspresy do kawy, to warto na pewno zainwestować w porządny sprzęt, który posłuży nam jakiś czas. Nie ma sensu kupować kiepskich rzeczy, bo w ogólnym rozrachunku wychodzimy na tym drożej.


Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga

Już kilka łyków smolistego naparu poprawia nastrój, usprawnia myślenie i dodaje elokwencji, a dzieje się tak za sprawą kofeiny, która pobudza ośrodkowy układ nerwowy i szybko stawia na nogi. Dla wielu konkurencję samą dla siebie stanowi kawa włoska, chociaż Włochy, podobnie jak Polska, są jedynie importerem, a nie producentem kawy. Za najlepsze uchodzą Lavazza i Illy, przy czym Illy sprzedaje wyłącznie arabikę, Lavazza zaś mieszankę arabiki i robusty. I choć robusta uchodzi za gatunek pośledniejszy, to zawiera więcej kofeiny i daje lepszego kopa.

Kawa we Włoszech jest tania, dostępna w najmniejszej dziurze, i wszędzie prawdziwie doskonała. Włoski barista z zamkniętymi oczami obsługuje doskonałe włoskie ekspresy do kawy i serwuje wyśmienity napar albo żegna się z zawodem. Capuccino o poranku, caffè  macchiato na pozbieranie się w ciągu dnia, w końcu czarne jak węgiel espresso, które podaje się po obfitej kolacji – tak kawa wyznacza rytm życia w tym kraju.

Na końcowy efekt składają się jednakże nie tylko umiejętności serwującego, ale przede wszystkim klasa surowca. Skomplikowana operacja wypalania ziarna kawowego wymaga nie lada mistrzostwa i to ona w dużej mierze decyduje o smaku i bukiecie. Pod tym względem włoskie palarnie nie mają sobie równych i tak opanowana do perfekcji sztuka obróbki surowca uczyniła z Włoch, było nie było, kawowe imperium.



© 2019 http://wszystko-o-kawie.architektwarszawa.com.pl/