m napojem. Sprzedaż kawy ciągle wzrasta, bo uwielbiamy jej lekko gorzki smak i przypalony zapach. Spożywamy ją na różne sposoby. Wielu osobom smakuje kawa włoska. Piją ją ludzie nie tylko podczas wczasów spędzanych we Włoszech, lecz również w swoim kraju. Włoskie espresso możemy wypić i u siebie. Wystarczy tylko je odpowiednio przyrządzić. Włosi słyną z parzenia kawy espresso i dlatego u nich nam smakuje najlepiej. Bo na smak kawy wpływa wiele czynników. Przede wszystkim rodzaj kawy, czas jej palenia, miejsce zbierania. Smak kawy zależy również od sposobu jej parzenia, od ciśnienia, od rodzaju wody, a także od dodatków. A nawet miejsce, atmosfera i towarzystwo ma wpływ na smak kawy. Najdroższa kawa na świecie pochodzi z Indonezji i nosi nazwę kawa luwak. Rocznie produkuje się jej bardzo mało dlatego jej cena jest tak wysoka. Lecz sposób jej wytwarzania również nie jest standardowy. Gdyż pozyskiwana jest z odchodów indonezyjskiego łaskuna, który zjada najlepsze owoce kawy. I po częściowym przetrawieniu wydala. Takie odchody są zbierane, myte i przetwarzane na kawę.
Kawa włoska
Są takie produkty spożywcze, które człowiek ceni bardzo wysoko. Głównym powodem zaaferowania na przykład gatunkiem ziaren lub owocu są specyficzne właściwości, szczególnie prozdrowotne, a także wykwintny smak. Kawa to napój znany ludziom od wieków. Najbardziej pożądany efekt po uraczeniu się filiżanką tego czarnego płynu to zmniejszenie zmęczenia dzięki dostarczeniu organizmowi sporej dawki kofeiny. Panuje obiegowa opinia, jakoby kawa wypłukiwała wapń. Jest to po części prawda, ponieważ napój ów rzeczywiście pozbawia nasz organizm tego ważnego pierwiastka, lecz jednorazowo tracimy go bardzo niewiele. Kilka łyków mleka natychmiastowo uzupełnia deficyt wapnia. Kawa włoska kojarzy nam się z produktem prestiżowym, najwyższej jakości. Słusznie, bowiem Włosi kochają kawę i są specjalistami w jej produkowaniu. W tym ciepłym kraju o śródziemnomorskim klimacie mamy okazję skosztować dzieł najlepszych baristów. Sprzedaż kawy to zjawisko niesamowicie powszechne we Włoszech, ale nie dajmy się zwieść pustym sloganom. Nie każde ziarno pochodzące z Italii posiada certyfikat wysokiej jakości. Warto upewnić się co do klasy kawy, którą zamierzamy zakupić.
Sprzedaż kawy we Włoszech
Kawa to zazwyczaj podstawowy, poranny napój większości z nas. Już sam jej aromat stawia na nogi i sprawia, że chce nam się więcej. Tym bardziej więc warto wiedzieć, jak powinna wyglądać prawdziwa, włoska kawa.
Kawa we Włoszech opiera się na całym rytuale. Do godziny 11 pija się kawy mleczne, np. cappuccino czy latte. Później stawia się już na inne rodzaje.
Wśród kaw włoskich największym uznaniem cieszy się espresso. Jest intensywna i ma mocny smak. Kolejną, ciekawą kawą jest lungo, do której parzenia dodaje się więcej wody, niż do mocnego espresso. Urozmaiceniem intensywnej kawy może być za to tzw. corretto, czyli espresso z dodatkiem grappy czy koniaku.
Co stanowi podstawę dobrej kawy? Nie tylko odpowiednie ziarna, ale także świeże jej zmielenie i zaparzanie. Wówczas aromat i smak takiej kawy będzie niesamowity. Kawa włoska nie może zatem obyć się bez dobrego traktowania.
Sprzedaż kawy we Włoszech, jak i na całym świecie stale rośnie, dlatego ten napój nigdy nie wyjdzie z mody. Jego wszelakie konfiguracje ciągle podbijają nasze kubki smakowe i skutecznie budzą na kolejny, dobry dzień.